İdrar Kaçırma Nedir? – Çeşitleri Nelerdir?

Gülerken, hapşırırken, ağır bir cisim kaldırırken idrar kaçırmaktan korkuyor musunuz? Cevabınız evet ise öncelikle yalnız olmadığınızı ve idrar kaçırmanın tedavisi mümkün bir hastalık olduğunu bilmelisiniz.
İdrar Kaçırma Nedir?
İdrar kaçırma olarak bilinen üriner inkontinans, kişide kontrol edilemeyen idrar tutamama durumudur ve hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürür. Dünya üzerinde idrar kaçırma şikayetine sahip milyonlarca insan olduğu bilinmektedir.
Üç ana tip idrar kaçırma vardır:
Stres tipi idrar kaçırma, efor ile görülen örneğin gülme, zıplama, hapşırma veya öksürme gibi günlük aktiviteler sırasında meydana gelir.
Urge (Sıkışma) tipi idrar kaçırma, aciliyetin eşlik ettiği veya hemen öncesinde istemli sızıntı durumundaki şikayettir.
Karışık tip idrar kaçırma, aciliyet ve buna ek olarak efor sırasında, hapşırma veya öksürme ile ilişkili istemsiz sızıntı şikayetidir.


İdrar Kaçırmanın En Yaygın Nedenleri:

Yaş
Gebelik
Doğum şekli
Kabızlık
Obezite
Erkeklerde prostat büyümesi
İdrar torbası sarkması
Demans
Parkinson hastalığı
Nörolojik hastalıklar
Üriner sistem enfeksiyonları

İdrar Kaçırma Tedavisi

İdrar kaçırma tedavisinin en önemli unsuru, idrarı tutmaya yarayan kasların rehabilite edilmesidir. Söz konusu kasların tümüne pelvik taban kası adı verilir.

Pelvik Taban Nedir?


Pelvik taban kasları, leğen kemiğinin tabanında yer alan işeme, dışkılama ve cinsel fonksiyonlarda önemli görevleri bulunan kas grubudur.
Bu kaslar mesaneyi, rahmi ve rektumu destekleyip bu yapıları bir hamak gibi taşır. Pelvik taban kaslarının fonksiyonunun bozulması halinde görevlerini yerine getiremezler. Bu anlamda pelvik taban rehabilitasyonunun önemi büyüktür.

Pelvik Taban Rehabilitasyonu

Pelvik Taban Rehabilitasyonu, pelvik taban eğitimi, manuel terapi, mesane veya bağırsak eğitimi, biofeedback, elektroterapi, eğitim ve tavsiyeleri içerebilir.

Pelvik Taban Eğitimi, fonksiyonel bir pelvik tabanı yeniden kazanmanıza yardımcı olmak amacıyla bu alanda uzmanlaşmış terapist tarafından verilir.

Manuel vajinal veya rektal muayeneyi içerebilecek tam, ayrıntılı bir değerlendirmeden sonra, bulgulara, bireysel ihtiyaçlara, hedeflere ve istenen ilerlemeye dayalı olarak bir tedavi programı üzerinde anlaşmaya varılır.

⦁ Pelvik taban kaslarının eğitilmesi

Pelvik taban eğitiminin en önemli kısmı olan pelvik taban eğitimidir. Burada pelvik taban kaslarınıza ait farkındalık arttırılarak egzersizleri en doğru şekilde yapabilmek amaçlanır.

Pelvik taban kasları istemli kasılan kas grubu olup tıpkı kol kasımızı güçlendirir gibi güçlendirebileceğimiz anlamına gelir.

⦁ Manuel uygulamalı terapiler

Pelvik taban problemlerinde manuel terapi; kasın esnekliğini sağlamayı, var olan gergin dokuların gevşetilmesini amaçlar.

Yumuşak doku mobilizasyonu, miyofasiyal gevşetme, derin doku masajı, ürogenital mobilizasyonlar, eklem mobilizasyonları, kas enerji teknikleri, sinir mobilizasyonu, tetik nokta basıncı, bağ dokusu manipülasyonu ve viseral mobilizasyon gibi birçok teknik kullanılır.

⦁ Mesane ve Bağırsak eğitimi

Mesane veya bağırsağın görev ve işleyişi anlatılır. Kişinin diyet ve sıvı alımı düzenlenir. Mesane ve bağırsak sağlığına ilişkin tavsiyeler verilir.

⦁ Biofeedback Tedavisi

Biofeedback, pelvik taban kaslarınızla bağlantı kurmaya ve zayıf veya aşırı aktif kasları yeniden eğitmeye yardımcı olacak önemli bir araçtır. 

Biofeedback, bir kas grubunu ne zaman ve ne kadar güçlü kasıldığını veya gevşettiğini ekranda gösterir. Biofeedback makinesine bağlı harici elektrotlar veya vajinal veya rektal prob, kasların gücünü ve dinlenme tonunu ölçer. Okumalar, sonuç ölçümleri için ve ilerlemenizi göstermek için kullanışlıdır.

⦁ Elektroterapi

Kas elektrostimülasyonu, farkındalığı artırmak ve çok zayıf pelvik taban kaslarına nasıl çalışılacağını hatırlatmak ve kasları güçlendirmeye yardımcı olmak için kullanılabilir.

TNS (Transkutanöz elektriksel stimülasyon) ve ultrason gibi diğer elektroterapi modaliteleri aşırı aktif mesane ve ağrı kesici için kullanılır.

⦁ Evde Egzersiz Programı

En iyi sonuçlar ve hedefe ulaşmak için aşamalı bir egzersiz programı ve tavsiyeler verilerek kişinin tedaviye aktif katılımı beklenir.
İdrar kaçırma problemine yönelik atacağınız ilk adım bu durumun “normal” olmadığını kabul etmek ve öncelikle uzman bir hekime ardından bu alanda özelleşmiş pelvik taban fizyoterapistine başvurmaktır. Unutulmamalıdır ki idrar kaçırma, tedavisi zorunlu olup ihmal edilmemesi gereken ve çözümü mümkün bir hastalıktır.

PAYLAŞ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Son Yazılar

Karın ve pelvis, yaratıcılığımızın ve beslenmemizin kaynağıdır. Ayrıca fiziksel ve duygusal travma, hastalık ve diyet stres faktörlerinden

Karnınızı en son ne zaman ovuşturdunuz?

Karın ve pelvis, yaratıcılığımızın ve beslenmemizin kaynağıdır. Ayrıca fiziksel ve duygusal travma, hastalık ve diyet stres faktörlerinden kaynaklanan yaralanmalara karşı savunmasızdırlar. Karnınızı en son ne zaman

DEVAMI »

Ağrılı İlişki (Disparoni)

Teşhis Disparoni için tıbbi bir değerlendirme genellikle aşağıdakilerden oluşur: Kapsamlı bir tıbbi geçmiş. Sağlık uzmanınız ağrınızın ne zaman başladığını, nerede ağrıdığını, nasıl hissettiğini ve her cinsel

DEVAMI »

İDRAR ZORLUĞU

Birçok erkek, özellikle yaşlandıkça idrara çıkma zorluğu yaşar ve genellikle bu sorunlar (idrara çıkmada tereddüt veya artan sıklığı içerebilir) yaşlanma sürecinin doğal bir yan ürünü

DEVAMI »

Dünyada ilk!

ÖZEL HABER