Pelvik tabanınız , rahim, mesane ve bağırsaklar gibi organları destekleyen doku ve kaslardan oluşur . Pelvik taban disfonksiyonu, bu kasların kasılması ve gevşemesi üzerinde yeterli kontrolü sağlayamadığınız bir durumdur. Bu, bel ağrısı , idrar kaçırma, ağrılı cinsel ilişki gibi çok çeşitli semptomlara neden olabilir.
Erkeklerde ve kadınlarda pelvik taban disfonksiyonunun birkaç olası nedeni vardır. Bununla birlikte, doğum sırasında meydana gelen travma , obezite ve pelvik bölgeye travma genellikle bu durumla bağlantılıdır. Pelvik işlev bozukluğunuzun nedeni ne olursa olsun, onu mümkün olduğunca çabuk ve verimli bir şekilde tedavi etmeniz önemlidir.
Pelvik taban disfonksiyonu teşhisi konulursa, özellikle bu alanda uzmanlaşmış fizyoterapist pelvik taban terapistleri vardır. Bu alanda özelleşmiş bir terapist ile çalışmak, etkili ve güvenli bir egzersiz planı ile şikayetlerinizi azaltabilir.
Pelvik taban disfonksiyonu kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda düşürmektedir. Unutmayın ki bununla yaşamak zorunda değilsiniz.
Pelvik Taban Disfonksiyon Belirtileri
Pelvik taban disfonksiyonunuz varsa bir çok semptomla karşılaşabilirsiniz. Bunlar:
- Sık idrara çıkma dürtüsü.
- İdrar yaparken ağrı.
- Vajinal ilişki sırasında ağrı.
- Kabızlık ve/veya bağırsak hareketlerini tamamlayamama.
- İnkontinans.
- Bel ağrısı. Bazı hastalar ayrıca pelvik bölgede ağrı bildirir.
- Pelvik bölgenizde yanma veya karıncalanma gibi duyu değişiklikleri
Bu semptomlardan biri veya birkaçı sizde varsa öncelikle hekiminize ardından bu alanda uzmanlaşmış pelvik terapistinize başvurun.
Pelvik Taban Disfonksiyonu Olan Hastalara Pelvik Terapist Nasıl Yardımcı Olur?
Kadın veya erkekler için bu tür fizik tedavi, cinsel işlev bozukluğu ve inkontinans da dahil olmak üzere, durumla ilişkili diğer semptomları hafifletmenin bir yolu olarak da yararlı olabilir.
Bu durumdaki kadınlar veya erkekler için pelvik terapi, pelvik taban kaslarınız üzerinde nasıl daha fazla kontrol uygulayacağınızı öğrenmeyi de içerebilir. Pelvik taban rehabilitasyonu; pelvik taban eğitimi, manuel terapi, mesane veya bağırsak eğitimi, biofeedback, elektroterapi, eğitim ve tavsiyeleri içerebilir.
İdeal tedavi süreci her hastada farklı olmaktadır. Bir pelvik taban terapisti, belirli sorunlarınıza neyin neden olabileceğini ve bunun genel duruşunuz ve kas dengesizliklerinizle nasıl ilişkili olduğunu değerlendirebilir.