Pelvik Taban Kaslarını Tanımak

Pelvik taban, pelvisin ön, arka ve yanlarına, kuyruk kemiğine ve sakruma bağlanan bir kas grubudur. Bu kaslar mesane, rahim veya prostat ve rektum dahil olmak üzere pelvik organları destekler ve üretra, vajina (kadınlarda) ve rektumun etrafını sarar. Bu kasların koordineli kasılması ve gevşemesi, mesane ve bağırsak fonksiyonunun kontrolüne yardımcı olur.
Pelvik tabanınızın en iyi şekilde çalışması için, bu kasların kan akışına ve bağ ve kas dokunuzun hareketliliğine izin verecek şekilde uzayabilmesi gerekir.
Esasen, pelvik tabanınızı pelvik “kasenizin” içinde oturan bir grup kas olarak düşünmenize yardımcı olur. Organları desteklemek, cinsel işleve yardımcı olmak, idrar ve bağırsakların atılımında rol almak gibi çeşitli amaçları vardır .
Pelvik tabanınızın, core diye bilinen çekirdeğinizin önemli bir parçası.
“Çekirdek”i düşündüğümüzde, genellikle karın kaslarımızı düşünürüz, ancak vücudunuzun merkezi gövdesi, bu yaygın yanılgıyı karşılamaktan çok daha fazlasıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hastalara, gövdelerini bir kutu kola şeklinde hayal etmelerini söylemeyi seviyoruz. Kutunun kapağı diyaframınız, kutunun ön duvarı karnınız, kutunun arka duvarı omurganız ve kutunun altı pelvik tabanınızdır.


Peki bu neden önemli?


Bir kere, nefesini düşün! Pelvik taban (kutunun alt kısmı) yukarıya, solunum diyaframımıza (kapak) doğru bakar. Düşünün:Rahat bir nefes aldığımızda, havayı içeri alıyoruz, diyaframımız düzleşmeli (karın dışarı genişlemeli), pelvik taban aynı anda gevşemeli ve aşağı doğru genişlemelidir. Daha sonra nefes verdiğimizde diyafram tekrar yukarı çıkmalı ve pelvik taban da dinlenme pozisyonuna geri çekilmelidir.
Bu, pelvik tabanımızın inanılmaz derecede önemli birçok işlevine ve zamanla tekrarlanan alışkanlıkların (hatalı nefes tutma gibi) pelvik ağrı veya pelvik taban disfonksiyonu olarak nasıl ortaya çıkabileceğine sadece bir örnektir .
Aslında, çeşitli pelvik taban semptomlarına yol açan o kadar çok yaşam tarzı, alışkanlık, hobi, yaralanma ve yaşam olayı var ki..
Pelvik fizyoterapistler olarak kişide işleyen yanlışı bularak onu en doğru forma ulaştırmayı hedefliyoruz.

PAYLAŞ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Son Yazılar

Karın ve pelvis, yaratıcılığımızın ve beslenmemizin kaynağıdır. Ayrıca fiziksel ve duygusal travma, hastalık ve diyet stres faktörlerinden

Karnınızı en son ne zaman ovuşturdunuz?

Karın ve pelvis, yaratıcılığımızın ve beslenmemizin kaynağıdır. Ayrıca fiziksel ve duygusal travma, hastalık ve diyet stres faktörlerinden kaynaklanan yaralanmalara karşı savunmasızdırlar. Karnınızı en son ne zaman

DEVAMI »

Ağrılı İlişki (Disparoni)

Teşhis Disparoni için tıbbi bir değerlendirme genellikle aşağıdakilerden oluşur: Kapsamlı bir tıbbi geçmiş. Sağlık uzmanınız ağrınızın ne zaman başladığını, nerede ağrıdığını, nasıl hissettiğini ve her cinsel

DEVAMI »

İDRAR ZORLUĞU

Birçok erkek, özellikle yaşlandıkça idrara çıkma zorluğu yaşar ve genellikle bu sorunlar (idrara çıkmada tereddüt veya artan sıklığı içerebilir) yaşlanma sürecinin doğal bir yan ürünü

DEVAMI »

Dünyada ilk!

ÖZEL HABER