Pelvik taban, pelvisin yani leğen kemiğinin tabanına yerleşen kas grubunun adıdır. Anatomik farklılıklar olsa da bu kaslar mesanenizin, bağırsağınızın kontrolünden sorumludur ve cinsel işlevde çok önemli bir role sahiptir.
Erkeklerde bu kaslar cinsel uyarılma, ereksiyon ve boşalma için önemliyken, kadınlarda pelvik taban cinsel uyarılmaya katkıda bulunur, doğum sürecine ve doğuma yardımcı olur ve hamilelik sırasında bebeğe destek olur. Her iki türde de pelvik taban kasları orgazmla da bağlantılıdır.
Pelvik taban, pelvik boşluğunuzdaki (mesane ve rektum ve anatominize bağlı olarak uterus ve vajinal kanal veya penis ve prostat) pelvik organları destekleyen bir hamak gibidir. Normal koşullarda, kas fonksiyonel olarak çalıştığında, bu kaslar gevşediğinde idrara çıkma, bağırsak hareketlerini ve kadınlarda cinsel ilişkiye izin verir. Kasıldıklarında üretra ve anüsü kapatarak idrar ve dışkı çıkışını kontrol ederler.
Pelvik taban disfonksiyonları, bu kasların zayıflığı, aşırı aktivitesi veya koordinasyon eksikliği, doğumdan kaynaklanabilecek travma veya lokal dokuları veya birbirleriyle etkileşim halinde olan kasları, bağları, sinirleri ve vücut sistemlerini etkileyebilecek bazı ameliyatların sonrasında ortaya çıkabilir.
Pelvik taban semptomları her zaman zayıf bir pelvik tabanı göstermez. Pelvik taban işlev bozukluklarının birçok faktörden kaynaklanması nedeniyle, kegel olarak bilinen pelvik taban güçlendirme egzersizleri, pelvik taban problemleriniz için her zaman en iyi müdahale olmayabilir. Bazı durumlarda pelvik taban kasları kontrol ve koordinasyonda zorluk çekebilir veya aşırı aktif olabilir.
Pelvik tabanınızın tam olarak neye ihtiyacı olduğunu pelvik terapistler kapsamlı olarak değerlendirdikten sonra size uygun rehabilitasyon programını çizecektir.
Tedavi programı, belirtilerinizin nedeninin ne olduğuna bağlı olarak değişecektir.
Aşağıdaki gibi belirtileriniz var mı:
- -Öksürürken, gülerken veya ağırlık kaldırma gibi aktiviteler sırasında idrar kaçırıyor musunuz?
- -İdrara yetişmekte zorlanıyor musunuz?
- -Mesanenizi tam boşaltamadığınızı mı hissediyorsunuz?
- -Sık idrara çıkma ihtiyacı duyuyor musunuz?
- -İdrarınızı yaparken zorlanıyor musunuz?
- -Pelvik taban bölgenizde, cinsel organınızda veya rektumda ağrınız var mı?
- -Vajinal bölgede ağırlık veya ağrı mı hissediyorsunuz?
- -Belinizde başka nedenlerle açıklanamayan ağrı var mı?
- -İlişki sırasında ağrı yaşıyor musunuz?
- -Sık aralıklarla birden fazla bağırsak hareketiniz olduğunu veya bir bağırsak hareketini tamamlayamadığınızı mı hissediyorsunuz?
- -Kabızlık problemi mi çekiyorsunuz?
Bu belirtilerden bir ya da birkaçının sizde mevcut olması durumunda önce hekime ardından sizi yönlendirdiği pelvik taban fizyoterapistine başvurun.