Endometriozis nedir?
Endometriozis, rahmin içini kaplayan (endometriyal doku olarak bilinir) benzeri dokunun rahmin dışında, en yaygın olarak karın boşluğunda büyüdüğü bir durumdur. Bu doku, yumurtalıklar, mesane, rektum ve karın/pelvik duvar dahil olmak üzere karın boşluğu içindeki herhangi bir yüzeye implante edilebilir.
Endometriozisin yaygın olarak bildirilen semptomları, menstrüasyondan bir ila iki hafta önce ağrılı kramplar, menstrüasyon sırasında ağrı, cinsel ilişkide ağrı, mesanenin bulunduğu yerde ağrı, ağrılı bağırsak hareketleri ve kısırlıktır.
Şimdi, endometriozisin ağrıya nasıl sebep olduğu pek çok araştırmanın konusudur, ama işte bir teorinin özeti:
Normalde, bir kadın hamile olmadığında, endometriyal dokusu rahminin içinde birikir, kan ve dokuya ayrılır ve daha sonra adet döneminde dökülür. Rahim dışında büyüyen endometriyal doku da benzer bir döngüden geçer; büyür, kan ve dokuya parçalanır ve ayda bir kez dökülür. Araştırmacılar, endo’nun ürettiği ağrının bir nedeninin, endometriyal dokunun, yakındaki dokuyu tahriş edebilecek kimyasalların yanı sıra ağrıya neden olduğu bilinen diğer bazı kimyasalları üretmesi olduğuna inanıyor. Ayrıca bu doku rahmin içinde olmadığı için adet döneminde olduğu gibi vücudu terk edemez, bu nedenle birikebilir ve hasara yol açabilir.
Doktorların endometriozisi teşhis etmesinin en yaygın yolu, karındaki küçük bir kesiden bir kameranın yerleştirildiği laparoskopik bir prosedür kullanmaktır. Ek olarak, transrektal veya transvajinal ultrason, BT taramaları ve kontrastlı MRG’ler kullanılabilir. Hastalığın daha ileri evrelerinde ise pelvik muayene ile endometriozis saptanabilir.
İlaç tedavisi, hormon tedavisi ve cerrahi dahil olmak üzere endometriozis için şu anda birkaç tedavi yöntemi mevcuttur. (Bu farklı tedavi seçeneklerine daha ayrıntılı bir bakış için aşağıdaki listeye bakın.)
Kadınlar arasında, tamamen asemptomatikten nispeten küçük semptomlara ve ciddi derecede zayıflatıcı semptomlara kadar değişen bir ağrı seviyesi yelpazesi mevcuttur. İlginç bir şekilde, endometriozis hastalığı sürecinin şiddeti ile bir kişinin yaşadığı ağrı derecesi arasında bir ilişki kurulmamıştır.
Endometriozis ve Pelvik Taban
Endometriozis, pelvik taban kaslarını çeşitli şekillerde etkileyebilir.
Birincisi, yukarıda bahsettiğim gibi, endometriozis adet kanaması ile kanamaya eğilimlidir ve sıklıkla karın ve pelvik boşlukta iltihaplanmaya, yara dokusuna ve yapışıklık oluşumuna yol açar. (Yapışmalar, organlara, kaslara ve fasyaya yapışabilen fibröz yara dokusu bantlarıdır.)
Bu, pelvik taban içinde sağlıksız bir ortam oluşturabilir, çünkü pelvik ve abdominal organ/kas/fasya hareketliliğindeki azalma, dolaşımın azalmasına, kasların sıkılaşmasına, miyofasyal tetik noktalarına , bağ dokusu disfonksiyonuna ve ağrıya neden olabilir.
Ek olarak, teşhis ve/veya etkilenen dokunun çıkarılması için laparoskopi geçiren kişiler, artık karınlarına ek travma geçirmiş ve bu da o bölgede artan ağrıya yol açabilmektedir. Örneğin karın kaslarının pelvik taban kasları ile çok yakın ilişkisi vardır ve ameliyat sonucu travma veya tahriş olduğunda tetik noktalar oluşabilir.
Daha sonra, bu karın tetik noktaları, karında ağrıya neden olabilir ve ayrıca ağrı, pelvik taban kaslarının artan gerginliğine neden olabilecek pelvis bölgelerine de başvurabilir. Sonuç çoğu zaman kas gerginliğinin ağrı yarattığı, daha fazla kas gerginliği (artı tetik noktaları artı bağ dokusu disfonksiyonu) yaratan kısır bir ağrı döngüsünün yaratılmasıdır – bunların tümü… tahmin ettiniz, daha da fazla ağrı yaratır.
Bu nedenle, zaten endometriozis ile gelen tüm semptomlarla uğraşmanın yanı sıra, bir hasta bir dizi ikincil pelvik taban disfonksiyonu geliştirebilir. Gerçekten de, bazı hastalar için ağrılarının çoğu aslında ikincil pelvik taban semptomlarından kaynaklanmaktadır.
İyi haber şu ki, pelvik taban rehabilitasyonu, hem birincil semptomlar hem de ikincil pelvik taban semptomları olmak üzere endometriozis ile ilişkili semptomları başarılı bir şekilde tedavi edebilir.
Rehabilitasyon, ağrılı adet krampları, karın rahatsızlığı, pelvik taban ağrısı ve ağrılı cinsel ilişki gibi endometriozis semptomlarını yönetmeye yardımcı olabilir:
- bağ dokusu fonksiyon bozukluğunun tedavisi,
- miyofasyal tetik noktalarının tedavisi,
- iç organların harekete geçirilmesi (yapışıklıkları serbest bırakmayı ve rahim, mesane, kolon ve ince bağırsak gibi iç organların uygun hareketliliğini geri kazanmayı amaçlayan nazik manuel terapi teknikleri),
- duruş ve hareket bozukluklarını düzeltmek (çoğu zaman ağrı çektiğimizde bu sadece kas tonumuzu değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda hareket etmemize ve kendimizi normalden farklı şekilde konumlandırmamıza neden olur. Örneğin, eğiliriz veya bir alt ekstremiteye eşit olmayan ağırlık veririz),
- ve hastalara vücutlarının sorumluluğunu üstlenmeleri için ihtiyaç duydukları bilgi ve tavsiyeleri sağlamak.