Piriformis sendromu, piriformis kasını ve tahriş olduğunda siyatik siniri içeren bir kas-iskelet sistemi sorunudur.
Fizyoterapistiniz, semptomlarınızın alevlenmesini önlemek için size ipuçları verebilir ve yumuşak doku teknikleri ve egzersizle kas-iskelet sistemi anormalliğini giderebilir.
Piriformis sendromunun bazı olası tahriş edicileri oturma, uzun süreli yürüme, yaralanma, çömelme ve kalçayı iç rotasyona sokmadır – tüm bu aktiviteler piriformis üzerinde artan gerginliğe neden olur.
Belirtiler
Piriformis sendromunuz varsa, şunları yaşayabilirsiniz:
- Gluteal bölge, arka uyluk, bacak veya ayak dahil olmak üzere siyatik sinir dağılımındaki yapıların herhangi birinde uyuşma veya güçsüzlük
- Merdiven çıkarken veya yokuş çıkarken ağrı
- Ayağı yerçekimine karşı kaldıran kaslardaki zayıflık nedeniyle ayak düşmesi
- Kalça bölgesinde donuk bir ağrı veya ağrı
- Uzun süre oturduktan sonra artan ağrı
- Kalça eklemini rahat hareket ettirememe
Piriformis, sakrumdan femurun lateral yüzüne yapışır ve kalçanın dış rotatoru, abdüktörü ve ekstansörü olarak işlev görür. Piriformisin göbeğinin altında kalın bir bant halinde uzanan siyatik sinir, arka uyluk ve bacağa innervasyon sağlayan iki sinir dalını, tibial ve ortak fibular sinirleri taşır.
Bazı durumlarda, bu iki sinir piriformisin hemen üzerinde ayrılarak etrafını sarar. Diğer zamanlarda, sinirlerden biri veya her ikisi kasın içinden geçebilir. Her durumda, piriformis iltihaplandığında veya spazmda olduğunda, çevredeki sinirleri sıkıştırma potansiyeline sahiptir.
Fizyoterapistinizin müdahaleleri arasında bir pelvik muayene ve manuel terapi yer alır. Bu teknikler, tetik noktalarını tedavi etmek ve dokuların normalleşmesini sağlamak için miyofasyal salımı, adezyonlardan etkilenen organları tedavi etmek için iç organ manipülasyonunu ve yara dokusu mobilizasyonunu içerir. Nitelikli müdahaleler sayesinde, ağrının giderilmesine ve genel doku hareketliliğinin iyileştirilmesine yardımcı oluyoruz.