Doğum Sonrası Pelvik Taban Sorunları İçin Bilgi ve Tedavi

 

Doğumdan Sonra Hangi Pelvik Taban Sorunları Ortaya Çıkabilir?

İdrar kaçırma ve pelvik organ sarkması doğumun en önemli olumsuz sonuçlarıdır. Vajinal doğum, yüksek oranda doğum sonrası idrar sorunlarının yanı sıra dışkı ve gaz inkontinansı ile bağlantılıdır.

Doğumdan yıllar sonrasına kadar ortaya çıkmayabilen sarkma, hoş olmayan sonuçlar doğurur. Mesane prolapsusu (sistosel) ile ilişkili idrar kaçırma rahatsız edici olabilir. Rektal prolapsus (rektosel) kabızlığa, eksik bağırsak hareketlerine veya gaz veya dışkı tutamama ve cinsel işlev bozukluğuna neden olabilir.

Doğumu Takip Eden Pelvik Taban Sorunlarına Ne Sebep Olur?

Destekleyici pelvik kaslar ve dokular hamilelik sırasında zayıflayabilir ve doğum sırasında gerilir. 

Pelvik organ desteğini etkileyen sinir hasarı da oluşabilir.

Doğum Sonrası Pelvik Taban Sorunları Ne Kadar Yaygındır?

Pelvik-perineal disfonksiyonlar kadınlarda gebelikten sonra en sık görülen hastalıklardır. Bir tahmine göre, yeni annelerin yüzde 35’i doğumdan sonra idrar kaçırma yaşar ve ilk kez anne olanların yüzde 20’si normal bir hamilelik ve doğumdan sonra ciddi pelvik taban kas yaralanması yaşar.

Doğum Sonrası Pelvik Taban Sorunlarının Ortak Belirti ve Belirtileri Nelerdir?

İdrar ve fekal inkontinans, yakın dönemde doğum sonrası pelvik taban sorunlarının sık görülen semptomlarıdır. Birçok kadın iki ay içinde pelvik taban kaslarında güç kazanır.

Pelvik ağrı doğumdan sonra aylar veya yıllar boyunca devam edebilir.

Pelvik organ prolapsusu belirtileri yıllar sonra ortaya çıkabilir.

Pelvik Taban Sorunları İçin Ne Yapabilirim?

Pelvik taban kaslarınızın rehabilitasyona ihtiyacı vardır. Böylelikle kasın yeniden doğru kasılıp gevşemesi hedeflenir.

Doğum Sonrası Pelvik Taban Sorunları İçin Hangi Tedavi Mevcuttur?

Jinekologunuz tarafından pelvik rehabilitasyon tedavisi önerilebilir. Mesanenizi, bağırsağınızı ve rahminizi destekleyen pelvik taban kasları ve dokuları gevşetip, güçlendirilerek semptomlarınız azaltılabilir. Gergin pelvik taban kasları, doku ve sinirlerin iltihaplanmasına yol açarak kronik vulvar ağrısına, yanmaya veya kaşıntıya veya bağırsak hareketleri sırasında ağrıya neden olabilir.

Bir pelvik taban fizyoterapisti bu kasları değerlendirebilir ve semptomlarınızın giderilmesine yönelik tedavi planı çizebilir.

PAYLAŞ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Son Yazılar

Karın ve pelvis, yaratıcılığımızın ve beslenmemizin kaynağıdır. Ayrıca fiziksel ve duygusal travma, hastalık ve diyet stres faktörlerinden

Karnınızı en son ne zaman ovuşturdunuz?

Karın ve pelvis, yaratıcılığımızın ve beslenmemizin kaynağıdır. Ayrıca fiziksel ve duygusal travma, hastalık ve diyet stres faktörlerinden kaynaklanan yaralanmalara karşı savunmasızdırlar. Karnınızı en son ne zaman

DEVAMI »

Ağrılı İlişki (Disparoni)

Teşhis Disparoni için tıbbi bir değerlendirme genellikle aşağıdakilerden oluşur: Kapsamlı bir tıbbi geçmiş. Sağlık uzmanınız ağrınızın ne zaman başladığını, nerede ağrıdığını, nasıl hissettiğini ve her cinsel

DEVAMI »

İDRAR ZORLUĞU

Birçok erkek, özellikle yaşlandıkça idrara çıkma zorluğu yaşar ve genellikle bu sorunlar (idrara çıkmada tereddüt veya artan sıklığı içerebilir) yaşlanma sürecinin doğal bir yan ürünü

DEVAMI »

Dünyada ilk!

ÖZEL HABER